Ersin Alok - Portre Sergisi 18 Şubat – 20 Haziran 2016

İstanbul Fotoğraf Müzesi, fotoğraf sanatçısı Ersin Alok’un farklı dönemlerde objektifiyle tanıklık ettiği ve tarihe not düştüğü önemli kişilerin portrelerinden oluşan özel bir seçkiyi ilk kez sanatseverle buluşturuyor.

Fotoğraf sanatı yaygınlaşmadan önce, önemli kişiler tarihe iz bırakabilmek için ressamlara portrelerini yaptırır ve kişisel alanlarında, çoğunlukla da yaşadıkları mekanlarda sergilerdi. Günümüzde birçok önemli müze ve sanat galerisinin portre bölümleri bulunmaktadır. Bu sayede tarihteki önemli karakterin, suretleri hakkında ressamların yaptığı portreler sayesinde fikir sahibi olabiliyoruz.

Fotoğraf gündelik hayata girip yaygınlaştıktan sonra, resmin karşısına rakip olarak çıktı ve önemli fotoğrafçılar, bazen haber amaçlı, bazen sipariş üzerine, bazen de kendi koleksiyonları ve arşivleri için yaşadıkları dönemin önemli isimlerinin portrelerini çektiler. Portre fotoğrafçılığının önemi; poz veren kişinin toplumsal kimliğini, karakterini ve kendisini diğer insanlardan ayıran fiziksel özelliklerini objektif bir şekilde yansıtabilmektir. Portre fotoğraflarının bir bölümü stüdyoda, bir bölümü ise o kişinin zaman geçirdiği mekanlarda çekilir. Böylece izleyici, portresi çekilen kişi hakkında fikir sahibi olur. Bu nedenle portre fotoğrafçılığı önemli bir alandır ve tarihe karşı da sorumluluk taşır.

Ersin Alok da yaşadığı dönemde ahbaplık ettiği, kişsel yakınlıklar kurduğu önemli siyaset, bilim, kültür ve sanat insanlarının portrelerin çekerek bize bu önemli figürler hakkında önemli bir fotoğraf birikimi oluşturdu. Çoğumuzun yakından tanıdığı bu isimlerin çekilmiş güzel portrelerini paylaştığı ve portre fotoğrafçılığının önemini bize yeniden hatırlattığı için Ersin Alok’a sanatseverler adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Küratör: Cengiz Kahraman

Ersin Alok / Biyografi

İstanbul’da 1937 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Prehistorya Kürsüsü'nden mezun oldu. Doktorasını “Resim Analizleri” konusunda tamamladı. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü’nün kuruluşunu yaptı. Sanat uğraşısına resimle başladı ve ilk sergisini 1953’te Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Salonları’nda açtı.

Doğa ile olan ilişkileri, dağcılık ve sualtı çalışmaları onun için yaşamının tadı oldu. 1953’te dağcılığa başladı, yurtiçinde 230, yurtdışında 68 çıkışı oldu. 2006 yılında T.C. Dağcılık Federasyonu’nca kendisine 50 yılda,Türkiye dağlarına yaptığı katkıdan ötürü Dağda Başarı Ödülü verildi. Sualtı çalışmalarına 1952’de başladı. Türkiye’den ilk Kızıldeniz dalışını yapanlardan oldu. Bu konuda pek çok konferans verdi ve sergi açtı.

1968’de Türkiye’de Milli Parklar’ın kurulmasında ilk çalışmaları yaparak, bunlarla ilgili fotografik belgeleri ve doğal yaşam alanlarını saptadı. 1967’de profesyonel olarak fotoğrafa başladı. V. Paris Biennali’nde “Absurd” anlatımı içinde Birincilik Ödülü aldı. Ardından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi. 1989’da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki’de Alok’a ,Asya’yı temsil etme hakkını vererek, Doğa temalı, Panoromik Üçgen Sergisi’ni üç sanatçı ile açtı. Yurtiçinde 215 kişisel, yurtdışında 61 kişisel sergi açtı. Endüstri Fotoğrafçılığı konusunda önemli çalışmalar yaptı. Arkeolojik ve Mimari Fotoğraf Çekimi konusunda buluşlarıyla fotoğrafa yeni boyutlar kazandırdı. 44 kitabı yayınlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde Mimari Fotoğraf dersleri vermekte ve fotoğraf alanındaki çalışmalarına devam etmektedir.

Gültekin Çizgen
Fotoğraf Sanatçısı – İstanbul Fotoğraf Müzesi Kurucu Küratörü

  • Yazının devamını okuyunuz:
  • ]
  • 2
  • [
  • ]
  • 1
  • [

örnekler