Ersin Alok - Dağlar Sergisi 18 Şubat – 20 Haziran 2016
Dağcılık çok özel bir merak ve tutku gerektiren iddialı sporlar arasındadır. Bu tutkuya sahip olan bazı kişilerin, hayatlarını da riske atarak çoğumuzun hayal bile edemeyeceği yerlere, zirvelere ulaşmasına dair zaman zaman haberler okuruz. Peki, özel bir sabır, bilgi ve deneyim isteyen dağcılık sporunun, fotoğraf sanatı ile nasıl bir ilişkisi olabilir? Usta fotoğrafçı Ersin Alok bu iki disiplinin kesişme noktasından çok özel anları ölümsüzleştiriyor.
Ersin Alok bu tırmanışlardan, yolculuklardan, dağların en yüksek, en bilinmeyen yerlerine ulaşmanın ötesinde, tanık olduğu güzellikleri ve heyecan verici enstantaneleri de bizlerle paylaşıyor. Bazen iyi bir açı bulabilmek için saatler süren bir yürüyüş, bazen ışığın ve gölgenin istediğiniz kıvama gelmesi için uzun saatler boyunca bekleyiş, fotoğraf sanatının ne kadar özel bir alanı olduğunu gösteriyor.
Dağlarda en güzel anları, en güzel açılardan çekmek için uzun zamanlar geçiren fotoğrafçı, bize bir başka konuda da çok başarılı olduğunu ispatlıyor: Sabır ve disipin! Dağ fotoğrafları çeken bir sanatçı olarak da tanınan Ersin Alok’un 1953 ve 2016 yılları arasında çektiği fotoğraflardan oluşan bu özel seçki, sanatseverleri görsel bir yolculuğa çıkarıyor. Ersin Alok’a bu eşsiz kareleri bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyoruz.
Küratör: Cengiz Kahraman
Ersin Alok / Biyografi
İstanbul’da 1937 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Prehistorya Kürsüsü'nden mezun oldu. Doktorasını “Resim Analizleri” konusunda tamamladı. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü’nün kuruluşunu yaptı. Sanat uğraşısına resimle başladı ve ilk sergisini 1953’te Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Salonları’nda açtı.
Doğa ile olan ilişkileri, dağcılık ve sualtı çalışmaları onun için yaşamının tadı oldu. 1953’te dağcılığa başladı, yurtiçinde 230, yurtdışında 68 çıkışı oldu. 2006 yılında T.C. Dağcılık Federasyonu’nca kendisine 50 yılda,Türkiye dağlarına yaptığı katkıdan ötürü Dağda Başarı Ödülü verildi. Sualtı çalışmalarına 1952’de başladı. Türkiye’den ilk Kızıldeniz dalışını yapanlardan oldu. Bu konuda pek çok konferans verdi ve sergi açtı.
1968’de Türkiye’de Milli Parklar’ın kurulmasında ilk çalışmaları yaparak, bunlarla ilgili fotografik belgeleri ve doğal yaşam alanlarını saptadı. 1967’de profesyonel olarak fotoğrafa başladı. V. Paris Biennali’nde “Absurd” anlatımı içinde Birincilik Ödülü aldı. Ardından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi. 1989’da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki’de Alok’a ,Asya’yı temsil etme hakkını vererek, Doğa temalı, Panoromik Üçgen Sergisi’ni üç sanatçı ile açtı. Yurtiçinde 215 kişisel, yurtdışında 61 kişisel sergi açtı. Endüstri Fotoğrafçılığı konusunda önemli çalışmalar yaptı. Arkeolojik ve Mimari Fotoğraf Çekimi konusunda buluşlarıyla fotoğrafa yeni boyutlar kazandırdı. 44 kitabı yayınlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde Mimari Fotoğraf dersleri vermekte ve fotoğraf alanındaki çalışmalarına devam etmektedir.
Gültekin Çizgen
Fotoğraf Sanatçısı – İstanbul Fotoğraf Müzesi Kurucu Küratörü