Ersin Alok’un Renkli Dünyası 18 Şubat – 20 Haziran 2016

Sanat eseri, onu oluşturan sanatçının kişiliğinden ve dünyayla kurduğu ilişkilerden izler taşır. Bu izler bazen çok daha belirgin olur. Fotoğraf sanatçısı Ersin Alok’un fotoğrafları, onun renkli kişiliğinden ve dünyaya bakışından belirgin şekilde etkilenmiştir. Fotoğrafını bilenler kendisini de tanıdığında bu benzerlik ilişkisini hemen kurabilir.

Ulaşılması çok zor olan bir dağın zirvesinden de, su altındaki dünyadan da estetik bir görsel dil yaratmak çok önemli bir başarıdır. Bu sadece başarılı bir fotoğrafçı olmakla açıklanamaz. Dünyayı aynı coşku ve keyifle izlemek, gördüklerini, sevdiklerini paylaşmayı başarabilmek de gereklidir.

Renk, neşe ve merak duygularının harmanlandığı bir fotoğraf bize Ersin Alok hakkında da ipuçları verir. Renk ve kompozisyon duygusunu ressamlığından ve sanat tarihindeki önemli ressamlarla ilgili meraklarından aldığını varsayabiliriz. Ersin Alok’un fotoğraflarının bir bölümü, sanat tarihinden bildiğimiz bazı resimlerle ilişki kurmamızı da sağlar.

Fotoğraf sanatçısı Ersin Alok’un farklı dönemlerde ve farklı tarzlarda çektiği fotoğraflardan oluşan retrospektif sergisi, İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Ersin Alok’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Küratör: Cengiz Kahraman

Ersin Alok / Biyografi

İstanbul’da 1937 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ve Prehistorya Kürsüsü'nden mezun oldu. Doktorasını “Resim Analizleri” konusunda tamamladı. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü’nün kuruluşunu yaptı. Sanat uğraşısına resimle başladı ve ilk sergisini 1953’te Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Salonları’nda açtı.

Doğa ile olan ilişkileri, dağcılık ve sualtı çalışmaları onun için yaşamının tadı oldu. 1953’te dağcılığa başladı, yurtiçinde 230, yurtdışında 68 çıkışı oldu. 2006 yılında T.C. Dağcılık Federasyonu’nca kendisine 50 yılda,Türkiye dağlarına yaptığı katkıdan ötürü Dağda Başarı Ödülü verildi. Sualtı çalışmalarına 1952’de başladı. Türkiye’den ilk Kızıldeniz dalışını yapanlardan oldu. Bu konuda pek çok konferans verdi ve sergi açtı.

1968’de Türkiye’de Milli Parklar’ın kurulmasında ilk çalışmaları yaparak, bunlarla ilgili fotografik belgeleri ve doğal yaşam alanlarını saptadı. 1967’de profesyonel olarak fotoğrafa başladı. V. Paris Biennali’nde “Absurd” anlatımı içinde Birincilik Ödülü aldı. Ardından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi. 1989’da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki’de Alok’a ,Asya’yı temsil etme hakkını vererek, Doğa temalı, Panoromik Üçgen Sergisi’ni üç sanatçı ile açtı. Yurtiçinde 215 kişisel, yurtdışında 61 kişisel sergi açtı. Endüstri Fotoğrafçılığı konusunda önemli çalışmalar yaptı. Arkeolojik ve Mimari Fotoğraf Çekimi konusunda buluşlarıyla fotoğrafa yeni boyutlar kazandırdı. 44 kitabı yayınlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde Mimari Fotoğraf dersleri vermekte ve fotoğraf alanındaki çalışmalarına devam etmektedir.

Gültekin Çizgen
Fotoğraf Sanatçısı – İstanbul Fotoğraf Müzesi Kurucu Küratörü

  • Yazının devamını okuyunuz:
  • ]
  • 2
  • [
  • ]
  • 1
  • [

örnekler