Fotoğraf Dostları Derneği

İstanbul Fotoğraf Müzesi, sanat fotoğrafımızın her kesiminden duayenlerin, müzeyi var etme amaçlı oluşturduğu Fotoğraf Dostları Derneği'nin üstün çabalarıyla kuruldu. Başkanlığını Gültekin Çizgen'in sürdürdüğü, yönetim kurulunda 6 aktif üyenin yer aldığı, 44 kişilik bir kadrodan oluşan Fotoğraf Dostları Derneği, 2010 yılında ülkemize bir fotoğraf müzesi kazandırmak adına çalışmalara başladı. Yönetim Kurulu üyelerini Gültekin Çizgen, İbrahim Göksungur, Serhat Gökçaylar, Murat Gür, Selim Seval ve Ayhan Erolgil'in oluşturduğu grup, mutad toplantılarla biraraya gelerek müzeye yön veriyor.

biyografiler

  • Gültekin Çizgen
    • 1940'da İstanbul'da doğan Gültekin Çizgen, cumhuriyetimizin öncü ressamlarından Abdullah Çizgen ve tarih öğretmeni Fatma Adile Çizgen'in oğludur. İstanbul'da yaşayan ve çalışan, Türkiye'nin tamamını birkaç defa ve dünyada 5 kıtada 83 ülkeyi görmekle beraber, atadan, dededen İstanbullu olan Çizgen, henüz Sankt Georg Avusturya Lisesi'ni bitirmeden, Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü'ne başladı.
    • 51 yıllık profesyonel sanat yaşantısında audiovisual fotoğraf, illüstrasyon ve sanatsal cam üretti. Çalıştığı tüm alanlarda basılı eser verdi ve müze koleksiyonlarına ve kitaplıklarına girdi. Yetiştirdiği onlarca yeni ismi sanatsal fotoğraf ve meslek uygulamaları alanına kazandırdı. Dönemini ve sonraki kuşakları sanat ortamındaki "yerlilik" duruşu ve çalışmalarıyla derinden etkiledi.
    • Fotoğrafları yurt dışında 13 ülkede, Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kanada, Meksika, Brezilya, Kore, Hindistan, Hong Kong, Moğolistan ve Rusya'da solo olarak ve ülkesinde çok sayıda sergilendi. Yapım ve yönetimini üstlendiği yüzlerce multivizyon programı ABD'den Kazakistan'a kadar 24 ülkede gösterildi.
    • 18 fotoğraf albümü, fotoğraf ve sanat üzerine 10 deneme kitabı, 6 adet fotoğrafın tekniği ve estetiği kitabı, 2 adet anı, 1 adet gezi, 6 adet "Fotoğraf Geçidi 2010" küratörlüğü, albüm ve fotoğraf okumaları, 7 cilt Yeni Fotoğraf Dergisi, 20 adet resim tekniği ve sanatsal cam üzerine katalog olmak üzere 70 adet telif yayını yazarıdır.
    • Yeni Fotoğraf Dergisi'nin kurucusu Çizgen, Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü kurucu onur üyesidir. Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği kurucu başkanlığını da yapmış olan Çizgen, Dijital teknolojilerin kültürel yaşama etkilerini araştıran, sanat, bilim, teknoloji disiplinlerini buluşturan, yaratıcı çalışmaları destekleyen İstanbul Dijital Kültür ve Sanat Vakfı kurucu yönetim kuruluyla, Salı Fotoğraf Grubu üyesidir. Fototrek - Fotoğraf Merkezi sanat yönetmeni olarak İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kapsamında "Fotoğraf Geçidi 2010" projesini yürüten Çizgen, U. Varlı Fotoğraf Sanatı Galerisi'nin de sanat yönetmenliğini yapıyor.
    • "Fatih Belediyesi – Fotoğraf Dostları Derneği İSTANBUL FOTOĞRAF MÜZESİ" kuruluş insiyatifini başlatan Çizgen, Fotoğraf Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve küratörüdür.
    • Gültekin Çizgen için sanat, üretmek ve paylaşmak anlamına geliyor. Tüm sanatsal kariyerinde "fotoğraf sanatı"nın ülkemizde kavramlaşması için çalıştı. 500 bin adetlik diatekleriyle, çeşitli tanıtım projeleri içinde profesyonel fotoğraf uygulamalarıyla, sanatsal hizmetlerini sürdüren Çizgen, eski İstanbul'da, Kadırga'da kendi binasında, yeni sanatsal projeler peşinde çalışmalarına tam zamanlı olarak devam ediyor.
  • Selim Seval
    • 1953 yılında İstanbul'da doğdu. Lise öğrenimini 1972 yılında Darüşşafaka Lisesi'nde tamamlayan Seval, 1976 yılında Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü bitirdi ve 1978 yılında aynı üniversitede finans konusunda yüksek lisans derecesini aldı.
    • Profesyonel iş hayatında ağırlıklı olarak banka ve finansal kurumlarda üst düzey yönetici pozisyonlarında bulunan Seval, fotoğrafçılığa 1960'lı yıllarda annesinden kalan bir kutu makine ile başladı. İlk sergilerini 1971 yılında okuduğu lisede ve 1972 yılında Çemberlitaş Sanat Galerisi'nde açtı. Daha sonra çeşitli yarışmalara katılarak Türkiye'yi temsil etti ve son beş yıldır her yıl yurt dışında bir dia gösterisi yapıyor. 2000 yılında Paris'te Tayland konulu, 2001 yılı Ekim ayında Buenos Aires'te Paris konulu birer gösteri sundu. 2001 yılında profesyonel kullanıcılara yönelik DİATÜRK adlı dia arşivini kurdu.
    • İFSAK üyeliğinden sonra FOTOGEN'e kurucu üye olarak katıldı ve fotoğraf çalışmalarını hali hazırda bu dernek bünyesinde sürdürüyor. İstanbul Fotoğraf Müzesi'nin kurucusu Fotoğraf Dostları Derneği'nin yönetim kurulu üyesi.
  • İbrahim Göksungur
    • 1958 yılında İzmir'de doğdu. Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Ekonomi, Marmara Üniversitesi'nden Fotoğraf yüksek lisans dereceleri aldı. Lise yıllarında ilgi duyduğu fotoğraf, ilerleyen yıllarda dünyanın değişik kültürlerini ve yaşama biçimlerini anlatmasının aracı oldu.
    • 1995 yılında yaptığı ilk fotoğraf gösterisi "Yolculuk"u, Tibet ve Ladak'taki dinsel yaşamı ele alan, "Om Mani Padme Hum"; Myanmar'daki yaşam kültürünü ele alan "Altın Yoksulluk"; Hindistan kültürler mozaiğini yansıtan "Gizemli Kıta Hindistan" gibi gösteriler izledi. 2003 yılında İstanbul'da açtığı ilk kişisel sergisi "Yeryüzünün Yüzleri", Türkiye'nin çeşitli yörelerinde tekrar edildi ve 2005 yılında genişletilerek bir fotoğraf albümü olarak yayımlandı. 2005 yılında "Kadınların Dünyası", 2006'da "İspanya'dan Hatırladıklarım", 2008'de "Dünyanın Karanlık Yüzü", 2011'de de "Beyoğlu'nda Yaşam" sergilerini açtı. 2006'da, İFSAK bünyesinde yürütülen "Alışveriş" konulu projenin danışmanlığını yaptı. 2007 ve 2010 yıllarında, öğrencilerinin "Beyoğlu'nda Yaşam" ve "İstanbul'un Kaybolmakta Olan Dokusu" konulu projelerine danışmanlık ve sergilerine küratörlük yaptı.
    • İstanbul'da yaşayan sanatçı, FOTOGEN Fotoğraf Sanatı Derneği'nin başkanlığını yürütüyor; serbest fotoğrafçı olarak çalışıyor; kendi atölyesinde özel fotoğraf dersleri veriyor; uygulamaya yönelik atölye çalışmaları düzenliyor ve çeşitli dergiler için yazı ve röportajlar hazırlıyor. Kasım 2011'de açılan İstanbul Fotoğraf Müzesi'nin yapılanması ve yönetimi amacıyla kurulan Fotoğraf Dostları Derneği'nin yönetim kurulu üyesidir.
  • Murat Gür
    • 1970 yılında Almanya'da doğan ve 9 Eylül Ün. İngilizce İşletme bölümü mezunu olan Murat Gür, Zenit 11 ile 1986 yılında fotoğrafla tanıştı. 1991 yılında 9 Eylül Ün. İİBF Fotoğraf Kulübü kurucu üyesi olarak görev aldı. 1992-1993 yıllarında Turkish Daily News gazetesi İzmir bürosunda muhabirlik yaptı. 1993 yılında 9 Eylül Ün. öğrencileri tarafından çıkarılan Özgür Üniversiteli gazetesine yazılar yazdı.
    • Fototrek Fotoğraf Merkezi, Nazım Kültür Merkezi, Fotoğraf Atölyesi, PhotoWorld Fotoğraf Merkezi bünyesinde temel ve ileri fotoğraf dersleri, sinema ve amatör video konulu derslerin yanı sıra kişi ve kurumlara özel fotoğraf/sinema dersleri veren Gür fotoğraf konulu seminer ve panellerde de yer alıyor. Birçok gösteri ve sergi düzenledi, fotoğraf yarışmalarında ödüller kazandı, bazı fotoğraf yarışmalarında jüri üyesi olarak görev alıyor.
    • PhotoWorld sergi küratörü, PhotoWorld fotoğraf dergisi Genel Yayın Yönetmeni, PhotoWorld Fotoğraf Merkezi Eğitim Koordinatörü, Kocaeli Üniversitesi Fotoğraf Bölümü'nde Öğ.Görevlisi, Kontrast Reklam Ajansı Görsel Yönetmeni ve İstanbul Fotoğraf Müzesi'nin kurucusu Fotoğraf Dostları Derneği'nin Yönetim Kurulu Üyesi olan Murat Gür, televizyon kanallarına fotoğraf programları yapıyor ve Güryapı bünyesinde tarihi eserler restorasyon çalışmaları video belgeseli yapıyor.
  • Serhat Gökçaylar
    • 1982 yılında fotoğraf sanatçısı ve Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Haluk Konyalı'nın asistanı olarak mesleğe başladı. Birlikte çalışmaları 1989 yılına kadar devam etti. 1989 yılından 1992 yılına kadar çeşitli reklam ajanslarında tanıtım fotoğrafçısı olarak hizmet verdi. 1992 yılında ortak olarak kurduğu Penguen Reklam bünyesinde 1999 yılına kadar görsel yönetmenlik ve fotoğrafçılık yaptı. 1999 yılında Penguen Reklam'dan ayrılarak Reklamhane Tanıtım Hizmetleri'ni kurdu ve halen burada reklamcılık ve profesyonel tanıtım fotoğrafçılığı yapıyor. Türkiye'deki Reklam ve Tanıtım Fotoğrafçılığı'nın iyi koşullarda yapılabilmesi amacıyla kurulan P.T.F.D. (Profesyonel Tanıtım Fotoğrafçıları Derneği) Yönetim Kurulu'nda Başkan Yardımcılığı yaptı. Halen FMK (Fotoğrafçılar Meslek Kuruluşu) yönetim kurulunda görev yapıyor, İstanbul Fotoğraf Müzesi'nin kurucusu Fotoğraf Dostları Derneği'nin yönetim kurulu üyesi ve Salı Grubu'na üye.
    • İMKB Karma Sergi (2000), Sondaj Karma Sergi (2002), Marketingİst Karma Sergi (2006), Sanatçı İnisiyatifleri / Salı Grubu Karma Sergi (2009), İstanbul 2010 "İçinden Deniz Geçen Kent" / Salı Grubu Karma Sergi (2010) sergilerini açtı; Başlangıcından Bizans'a Anadolu Medeniyetleri, Milli Saraylar, Dünden Bugüne Saraylarımız, Ayasofya, Bursa'nın Çağrısı multivizyon ve fotoğraf gösterilerini gerçekleştirdi; Bin Çeşit İstanbul ve Boğaziçi Yalıları Kitabı (1989, Gürol Sözen – Akbank), Marmaris Tanıtım Kitabı (1994 ) ve Topkapı Sarayı Kitabı (2000)'nın fotoğraf çekimlerini gerçekleştirdi.
  • Ayhan Erolgil
    • 1947 yılında İstanbul'da doğdu. Öğrenim yıllarından sonra 1970-1992 arasında bir ilaç firmasında yönetici ve mali işler sorumlusu olarak çalıştı. Fotoğraf merakı 1960'lı yıllarda başladı. Emekli olduktan sonra fotoğrafla profesyonel olarak uğraştı. 2002 yılına kadar stok fotoğraf ve dia-bank işletmeciliği yaptı. 1974 yılında İFSAK'a üye oldu. 1975-1979 arasında yönetim kurulunda görev yaptı.
    • Grup F'de kurucu oldu ve çalıştı. 1985'te İFE (İstanbul Fotoğraf Evi) kuruluşunda ortak olarak bulundu. Aynı yılın sonunda FOTOGEN -Fotoğraf Sanatı Derneği'nin kurulmasında aktif olarak çalıştı ve yönetim kurulunda görev aldı. A. FIAP- Artist of the International Federation of Photographic Art- (Sanatçı) unvanını bu dönemde aldı.
    • Yurtiçi ve dışında çok sayıda yarışma ve sergiye katıldı. Ödüller aldı. Birçok yayında da fotoğrafları kullanıldı. Gelişen teknoloji gereği dijital fotoğraf olanaklarını, bilgi birikimiyle birlikte kullanmaya çalışmaktadır. Kasım 2011'de açılan İstanbul Fotoğraf Müzesi'nin yapılanması ve yönetimi amacıyla kurulan Fotoğraf Dostları Derneği'nin yönetim kurulu üyesidir.